Christina & Ethne's besøg i Danmark
Lørdag d. 23/8 2008

Kære alle.

Så er Christina og Ethne landet i Kastrup. De kom 5 minutter for sent til togafgangen kl. 16, men de tager bare det næste tog og regner med at være i Horsens kl. 19.40.

Nøj, hvor vi glæder os til at møde dem, vi har "snakket" på mail og på Skype i 2 år og skal nu endelig mødes.


23/8-2008 - sent nat.

Så er Christina & Ethne installeret i sommerhuset. I stedet for en buket blomster og en masse flag, havde vi arrangeret en kurv med dansk morgenmad.
De er i sommerhuset ved As Vig, langt ude i en skov og i nærheden af en mose. De får først den lejede bil søndag, efter at vi har været i Thyrsted kirke.

Søndag d. 24/8 2008

Pyha - sikke en dag. Jeg startede med at køre ud efter Christina & Ethne. Vi fik ikke fat i udlejningsbilen i går. Jeg troede at Christina havde booket den og hun troede at jeg havde booket den. En lille misforståelse der bliver rettet mandag.

Vi kørte til Boller slot, hvor Mette Kathrine arbejdede som tjenestepige, så hun har nok været natpottetømmer, er vi blevet enige om, så hun har haft de samme opgaver som Askepot.

Derefter til Tyrsted kirke, der var gudstjenesten dog lige blevet færdig. Men til gengæld mødte vi præsten, som var så venlig at tilbyde at vi måtte inspicere kirken, mens der blev ryddet op efter gudtjenesten.

Tyrsted kirke er meget speciel for Christina og Ethne, for det var her Søren og Mette blev gift og deres datter Inger blev døbt her. Vi fik lov at fotografere alt hvad vi havde lyst til og kirketjeneren kunne fortælle en hel masse historie, det var rigtig interessant.

Senere tilbød kirketjeneren at vi kunne følge efter hende til Uth kirke, hvor der også skulle ryddes op. Det var nu ikke for at vi skulle hjælpe hende, men der imod for at vi også kunne få lov at fotografere og høre endnu mere historie. Det var rigtig rigtig spændende.

Vi fik os også et rigtig grin, da Christina og Ethne undrede sig over vores udendørs skraldespande på kirkegårdene. Forklaring følger: På skraldespandene står der: Papir, pap, plastik og flamingo. Jeg kunne ikke forstå at der skulle tages foto af dem, så jeg spurgte.

Nu kommer forklaringen. Det var ordet flamingo, de to New Zealændere havde et billede i deres hoveder, om at vi danskere kom med vores store lyserøde flamingo fugl og puttede den i skraldespanden. Egentlig er det nok mere rigtigt at skrive polystyren, men vi grinede i hvert fald længe.

Derefter kørte vi op på Purhøj og mens vi kørte tænkte jeg, at det var mærkeligt at Jan og jeg aldrig havde været der. Vi har da boet her i 29 år. Jeg troede aldrig at Sølvpilen skulle kunne køre hele vejen op, Vejle bakken er vand ved siden af.
 
Men sikke et spændende sted med rigtig gamle træer i en rundkreds, med indskriptioner på alverdens kærestepar og måske noget gammeldags grafiti. Og sikke en udsigt derfra over hele Horsens og Horsens fjord.

Vi kørte ned til Horsens og ind til Badstuestræde, hvor vi parkerede og gik forbi Klosterkirken og videre til Vor Frelser. Kirken var åben og vi var inde og tog de billeder der nu skulle tages, men vi kunne ikke få nogen historie fra de 2 kvindelige opsynsmænd. Så vi tog en brochure med hjem i stedet, den var også på engelsk.

Så kørte vi i Aldi og handlede til en meget sen frokost og noget til aftensmad. Derefter hjem til os, anrette frokost og derefter have gang i computerne for at tømme kameraerne, så der er plads til nye foto og tjekke mails fra New Zealand.

Så lidt aftensmad og derefter endnu en køretur til As Vig og hjem igen. Mandag skal der arrangeres en udlejningsbil og så skal vi til Åkær, Gyllingnæs, IKEA og måske Silkeborg Museum. IKEA er ikke mit valg, men et ønske.

Mandag d. 25/8 2008

Så gik mandagen med lidt forskellige ting.
 
Jeg kontaktede Hertz biludlejning, som kunne fortælle at det ville koste 8.515 kr at leje en bil til på mandag + benzin + afhentningsgebyr i Esbjerg og så måtte vi kun køre 500 km og hvis vi kom over det, ville prisen være 1,50 kr. pr. km. Det fandt vi en anden løsning på!

Det siges, at Danmark gerne vil have turister? 

Jeg kørte til As Vig for hente Christina & Ethne omkring kl. 12. Derfra kørte vi til Rårup kirke og vi mødte 2 rare kirkegårdsbetjente/gartnere, som gav os lov til at gå ind i kirken.
 
Denne kirke er speciel fordi Søren Tværmose ( Mette Kathrines mand) er konfirmeret der. Midt inde i kirken bryder Christina & Ethne i sang, fordi jeg oversætter teksten på prædikestolen.

På prædikestolen stod, jeg kan nok ikke huske det ordret, men jeg prøver: En mand byggede sit hus på klippen. Det var ordene i en sang som de havde lært i søndagsskole på New Zealand og de KUNNE synge.

Fra Rårup tog vi til Skjold kirke, den var desværre låst og der var ingen "kirkefolk" at finde. Men vi gik en tur rundt om kirken og så på gravsteder. De er så imponerede af de danske kirkegårde. Fra Skjold kirke og direkte syd, kunne vi se til Rårup kirke.

Vi fortsatte turen gennem Horsens til Åkjær ved Odder, Mette var tjenestepige der og i den tid hun var her, fik de 2 døde sønner som er begravet på Falling kirkegård. Derfra videre til Gyllingnæs.

Fra Gyllingnæs videre til Hou havn, hvor vi mæskede os i en dansk nationalret: hotdogs med alt hvad man kunne finde af tilbehør. Det var en amasing oplevelse.

Videre fra Hou til Saxild til bagergården, hvor vi fik en kop kaffe og 3 stykker Danish Pastry, delt i 3 stykker hver, så vi kunne smage forskellighederne. Det stykke jeg valgte var det bedste: Kanelsnegl. Vi måtte lige give wienerbrødet karakterer.

Videre til Århus, vi skulle en tur i IKEA. Ethne havde fortalt Christina om IKEA, de har nemlig ikke sådanne på New Zealand.

Fra Århus til Skanderborg og til Mossø. Vi drejede fra til Alken og nød aftensolen hen over Mossø og kørte langs nordsiden til Boes. Boes er den smukkeste lille landsby med små stråtækte huse med små vinduer og bindingsværk.

Så tilbage og til Yding Skovhøj + til Ejer Baunehøj.

Så videre til Horsens, til Bygholm (Scandic hotel) for at ændre reservationen til den kommende weekend og videre til sommerhuset i As Vig.

Så kørte jeg i Bilka og videre hjem, for at samle kræfter til i morgen. Dagen står på besøg af John fra Hellested til frokost. Videre til Silkeborg Museum for at besøge Tollundmanden og Elling kvinden, videre til Ikast og måske mødes med Gerda og Ove fra Give. Sådan slutter det foreløbige program, så må vi se hvad vi ellers finder på. Godnat.

Tirsdag d. 26/8 2008
Efter arbejde - klokken 11, kørte Jan til As Vig for at hente New Zealænderne. Så kunne jeg nå at ordne lidt til frokosten.

John kom fra Sjælland for at hilse på og spise med. Vi skulle derefter til Silkeborg Museum for at se Tollundmanden. Det var et ønske, da Christina's barnebarn Joel havde lavet en opgave i skolen om ham.

Vi "mødte" også Elling kvinden og så udstillingerne, der var rundt om på museet. Derefter gik Christina "amok" i den lille shop med souvenirs.
 
Gerda og Ove var også mødt op for at møde Christina og Ethne. De kan desværre ikke være med på fredag, da de er på ferie på Azorerne.

Så blev der snakket, oversat og snakket lidt mere. Så smuttede John, han skulle besøge sin svoger i Laven og vi andre gik over til is/kaffehuset, hvor vi alle fik lidt til ganen, det var hyggeligt.

Så vendte Sølvpilen næsen mod Ikast. Det var her at Mikkel Mikkelsen Sveiggaard fik døbt sine i alt 19 børn med sine 2 hustruer. Kirken er dog ny, fordi den gamle nedbrændte i 1904 og en anden kirke blev opført og indviet i 1907.

Så skulle vi finde Gellerup og Gellerup Lund. Godt GPS'en er opfundet, men - den er nu ikke for klog eller også er det hende, de har puttet ind i den, der er lidt forvirret. Hun guidede os ud på den forholdvise nyanlagte motorvej.
 
Vi - læs jeg, kørte forkert og vi måtte tage den næste afkørsel, køre tilbage og så prøve en gang mere, ja - så lykkedes det, bortset fra at vi så var på vej mod Gelleruplund ved Varde????

Stoppede Sølvpilen og fandt et gammeldags kort frem og så den viden man har fra barnsben om, hvor er solen? Er vi på vej mod nord eller syd.

Så lykkedes det. Vi kørte tilbage gennem Herning og fulgte togstrækningen. Så kom skiltet mod Gellerup og skiltet mod Gellerup Kirke. Fantastisk. Så var vi lige pludselig ved Danmarks ældste landsbykirke.

En tur rundt om kirken, underligt - jeg fik lige pludselig gåsehud over det hele. Mon Mikkel vidste, at vi var der?

Det er her at han blev begravet efter at han var blevet kørt over toget. Dramatisk og voldsomt. I en avisartikel der er blevet sendt til os, står at hans hoved og arme blev skilt fra kroppen. Uhyggeligt ikke?

Ikke langt fra ligger Gellerup Lund, i dag kaldet Lund. Vi så et flot gammelt hus - nyrenoveret og på en af længerne stod A Winstouw. Vi overbeviste os selv om, at det nok var den gamle kro, hvor Mette havde arbejdet fra hun var 14 til 17 år gammel.

Christina hoppede ud af bilen med kameraet og hun fór rundt om huset og tog billeder. Ikke noget om at spørge om lov, næh - man kan selv.

Så kom fruen i huset ud og spurgte om, hvorfor hun gik i deres have og tog billeder af deres hus. Ja - så fik hun historien og hendes mand blev involveret.

Han kunne så fortælle, at vi var helt galt på den og at kroen lå lidt længere nede i byen og at den havde lagt der altid. Vi sagde undskyld og takkede for informationen.

Vi kørte videre og der kom kroen så. Fantastisk og Christina næsten græd. Klokken var blevet lige godt 19, så det var også på tide at få lidt mad. Så Christina inviterede på et grillspyd på Hereford Beef Stouw, som stedet hedder idag.

Fantastisk at være der i dag. Christina fik lov at tage billeder af alle de gamle ting, som der heldigvis var nogen tilbage af.
Forresten - så var maden rigtig god, så stedet kan varmt anbefales.

Da vi var blevet godt mætte og havde fået afregnet med personalet, fortsatte turen hjemad. Vi kørte over Kølkær, Søbylund, Fasterholt, Nr. Snede, til Horsens, hvor Sølvpilen trængte til en kraftig opfyldning.

Samtidig handlede Christina og Ethne lidt ind til aftenkaffen og morgenmaden. Videre til As Vig - læsse af og sige godnat - klokken var næsten blevet 22.

Onsdagens program er endnu ikke fastlagt, men lidt med shoppingtur og en Yacht, kan være ledetråde?
Onsdag d. 27/8 2008

Jeg hentede Ethne og Christina kl. ca. 11.30 i As Vig.

Programmet blev ændret lidt. Vejrudsigten lovede i går rimeligt vejr, men det ændrede sig i løbet af dagen. Vi skulle ellers have været på Horsens Fjord med Henrik og Joanni, men vejret SKAL være i orden, så desværre blev det aflyst.

Det er en dårlig dag - vaskemaskinen er i stykker og for at få ryddet lidt op i vasketøjet inden alle gæster kommer fredag, har jeg og de 2 fra NZ været på møntvaskeri, hold k... hvor er det dyrt eller også er det bare forbi at man betaler ved kasse 1 med det samme.

Der var reklamer på væggen der, der fortalte at man kunne spare mindst 2.500 kroner om året, ved at vaske der, hvis det var mindst 2 personer i husstanden. Måske skulle man prøve, det gik i hvert fald stærkt, 3 maskiner på mindre end en time.

Da vi kom ind var der en opsynsmand, jeg var lige nødt til at spørge hvordan systemet med maskiner og seddelautomater virkede.
 
Det skulle jeg aldrig have gjort, tænk sig - han startede med at forklare hvordan jeg skulle sortere vasketøjet i farver og hvor meget sæbe + skyllemiddel der skulle bruges.

Hvordan man skulle sætte kurvene i forbindelse med tørretumbleren, hvordan man skulle gøre for at udnytte tumblerens varme bedst mulig.

Så begyndte Ethne og Christina at tale på engelsk til mig og så skulle han have at vide, hvor de kom fra. Han fandt et Europakort, hvorfra ved jeg ikke, men det kunne han ikke finde New Zealand på. Jamen altså.

Så det var en oplevelse af de sjove, Christina og Ethne kunne ikke holde masken, så de gik til vores favoritbager i Horsens.

Det er helt utroligt hvad de kan spise af kager, men det er sjovt at høre, hvor lækre de danske kager og brød er.

Så tog vi hjem til Jan med alle brød og kager, for at spise frokost. Det er godt med lidt god dansk kaffe til.

Efter at have tjekket mails, kørte vi på Apoteket for at få nogle øredråber til Ethne, men det kunne man ikke få uden recept, så vi kørte igen.

Lige en tur på Urup og rundt om Julianelyst, for jer som ikke ved det, er det 2 store herregårde, der ligger her i Østbirk.

Videre til Horsens for at finde en urmager der forhandlede Rosendahl. Ok, det fandt vi, men det urglas som Ethne skulle have til sit ur, vil være 10 dage undervejs. Hvordan kan man så være forhandler af et kvalitetsur, hvis man ikke ligger inde med reservedele?

Videre med forskellige indkøb, med afslutning i Bilka. Hold da op, det kunne vist bruges. Vi måtte købe en ekstra taske, så det kan fragtes hjem til NZ.

Så fra Horsens og til Snaptun, for at nyde udsigten over fjorden. Så fortsatte turen til As Vig for at sætte Ethne og Christina af, de havde lyst til en stille aften, det er okay, det var en lang dag i går. 

Torsdag d. 28/8 2008
Så gik turen atter til As Vig for at hente Christina og Ethne.

Vi kørte til Glud Museum, hvor vi vandrede gennem fortiden i de gamle huse. Hvor er det dejligt at vi i dag, har bedre råd til at gøre noget ved vores boliger.

Tænk sig at skulle op om morgenen for at tænde op i komfuret for at lave mad og holde ilden gående hele dagen, for at kunne holde varmen på de brolagte gulve.

Hvor har der været fattigt i Danmark.

Så blev der aftalt med den daglige leder Rasmus Kreth, at vi, Christina og jeg skulle prøve at skrive Søren og Mette's historie og indsende den til muséets årsskrift. Det må vi så i gang med.

Mens vi besøgte Badensminde, en rig fæstebondes gård, blev vi pludselig "passet op", det var rygtedes at en Marianne havde spurgt om lov til at skrive om og til muséet om Søren og Mette.
 
Det var min tidligere lærer i slægtsforskning Hanne Bjørn der åbenbart tidligere havde været ansat der og nu var på besøg. Det var rigtig hyggeligt at få en sludder.

Martha Henriksen's hus var rigtig spændende, da det måske ville være et tilsvarende hus, som Søren og Mette havde boet i, da de boede i Skjold, før de emigrerede til New Zealand.

Så begyndte maverne at knurre og vi forlod Glud Museum for at køre til Juelsminde. Her gik vi en tur på storstranden og bagefter spiste vi frokost på en af restauranterne på den hyggelige havn.

Senere denne dag kørte vi også en tur til Jelling, for at få historien om Gorm den gamle og dronning Thyra samt historien om Harald Blåtand, som var søn af de førnævnte og som lod Danmarks dåbattest (runesten) rejse ved Jellinghøjene. 

Så hjem til aftensmad, for der var kommet gæster fra Sjælland - Inge, Frans, Cathrine og Karin.

Jeg havde skrællet et tons kartofler om morgenen for at det skulle være nemmere til aften og havde besluttet at det skulle være god gammeldags bondemad.

Så menuen stod på brændende kærlighed. Det var rigtig sjovt at lære Christina og Ethne at sige det på dansk, derefter oversatte vi det til engelsk og så havde vi lige pludselig blandet Elvis ind i historien med haka haka burning love.

Vi sagde godnat til Inge, Frans, Cathrine og Karin og så kørte jeg til As Vig med Ethne og Christina og hjem igen til Sattrup.
Fredag d. 29/8 2008
Så er det sidste dag for Christina og Ethne i sommerhuset. De skal gøre rent og efterlade det i den stand som de modtog det.

Jeg hentede dem derfor senere og vores første mål var Klejs. Klejs kirke er først bygget i 1908-09 og var der ikke på det tidspunkt, hvor Søren og Mette var i området.

Men vi fik indsnuset atmosfæren, der var vitaminer i luften, en lokal bonde havde fået lyst til at tømme sin gylletank netop mens vi var der.

Så videre til Dancenter for at aflevere nøgle og afregne strøm.

Så til Scandic Hotel Bygholm for at indkvartere de to og så videre til det gamle Horsens Statsfængsel, bare for at se det og for at Christina kunne se hvor stort det er. Så kunne hun godt forstå, at de skulle have deres egne kirkebøger.

Om eftermiddagen begyndte gæsterne til vores lille familiefest at komme. Det var dejligt at se jer allesammen.
 
Det var rart med al den snakken og invitationer blev delt ud til os alle, med at vi alle er velkomne på New Zealand, hvis vi kommer på de breddegrader.

Det blev sent inden vi fik noget at spise og det blev sent inden at vi kunne gå i seng. Jeg kørte Ethne og Christina til Bygholm og var hjemme igen kl. 0.45.

For Christina og Ethne var det en stor ting og vi skal hilse jer alle. Det er lige så stort for os andre bosiddende på adressen, tak fordi I kom, vi glæder os til at se jer igen en anden gang.

Lørdag d. 30/8 2008
Vi stod op ved 8-tiden. Ulrich ville komme med morgenbrød. Ulrik og Andreas havde hentet Anne. Hun havde haft en lille ekstra tur gennem Jylland og var havnet i Holstebro i stedet for Horsens.

Efter morgenmaden tog Ulrich, Anne og børnene afsted til Aalborg for at besøge familien der.

Så dukkede Preben op og ville gerne med os alle til Middelalderfestival. Som sagt så gjort.

Vi mødtes med Christina og Ethne ved Vor Frelser.
 
Vi spiste frokost på den Kinesiske - megabuffet for kun 50 kr.. Derfter nogle gode timer sammen bl.a. med indkøb af Raadvad skrælleknive.

Men det er stadig utroligt, hvor lidt dansk personale ved om turister og at turister har mulighed for at få momsen tilbage ved udrejse.

Det er også utroligt at turister skal have så mange problemer med at bruge deres mastercards. Synd Horsens, der kunne være solgt meget mere, men vores New Zealandske venner opgav.

Ved en bestemt urforretning i Horsens blev Ethne afvist med begrundelse at butikken lukkede kl. 13, synd - hun havde fået en folder med Skagen ure 2 dage før og havde nu bestemt sig for et ur til Owen, men det blev ikke købt, da hun blev afvist før hun kom ind i butikken. Ærgeligt for butikken, det var et ur til 1.000 kr..

Derefter bare hjem og slappe en lille smule af, se dansk film på DR 1 og spise et stykke rugbrød i sofaen sammen med en kop kaffe.
Søndag d. 31/8 2008

Så blev det søndag, afrejsedag.

Ulrich og Anne kom med morgenbrød. Cathrine fik lavet lidt øjne til Frans, som så gav sig. Mads Mikkelsen, en lille tigerstribet kattekilling, har fået nyt hjem - han flytter hjem til Frans og Inge.

Så blev der pakket sammen her og Inge tog med Anne på campingpladsen og hjalp til med at pakke der.

Da de kom tilbage, blev der sagt pænt farvel og på gensyn.

Så gik turen til Horsens, til Bygholm. Christina og Ethne tjekkede ud af hotellet og vi skulle køre dem til toget.

Ind og købe billetter til Esbjerg. De skal med regionaltog kl. 14.03 - det nemmeste - ingen skift.

De vil overnatte i Esbjerg på Cabinn og i morgen 1. september, flyve derfra til Skotland, hvor de skal bo hos Ethne og Owen.

Det var en lang uge, det bliver næsten afslapning at komme på arbejde igen.

| Svar

Nyeste kommentarer

06.06 | 19:49

Sjovt at følge sporene fra sin mors slægt helt tilbage til gør 1668..., hold da op et stort arbejde du har udført, og som vi er mange der kan nyde glæde af, tak

06.06 | 17:54

Hvor er det en fantastisk opgave, du har arbejdet med...
Jeg er stor beundrer..😃

01.02 | 18:08

Hej Marianne
Nu er jeg kommet til egen matrikel, jeg kigger lige indenfor her.
VH. Birthe Trædholm

22.10 | 17:28

Hvor er det en festlig side du har lavet med smukke farver og indlæg. Det er en ren fornøjelse at sidde og læse dine info selvom jeg ikke kender dig.